آیا زنای ذهنی ( فکر به رابطه جنسی با دیگران) گناه است
زنای ذهنی (فکری)، تصور و فکر کردن به امور جنسی و رابطه جنسی با نامحرم است.
به لحاظ شرعی خود فکر گناه در امور جنسی به خصوص اگر غیر اختیاری باشد گناه نیست. ولی انسان باید از مقدماتی که باعث این افکار می شود پرهیز کند و در صورت اختیاری بودن چنانچه آثار بیرونی داشته باشد و موجب تحریکات جنسی شود این امور گناه است. فكر و اندیشه گناه، پاكى و صفاى قلب را از بین مى برد و انسان را به ارتكاب آن وا مى دارد. حضرت على(علیه السلام) فرمود: «من كثر فكره فى المعاصى دعته إلیها؛ (1) كسى كه در مورد گناهان زیاد فكر كند، گناهان او را به سوى خود مى كشند».
نیز فرمود: «خوض النّاس فى شىءٍ مقدّمة الكائن؛ (2) فرو رفتن و تفكّر در مورد چیزى، سرآغاز وجود و پیدایش آن چیز است».
از این رو، حضرت مسیح به پیروان خود فرمود: «موسى بن عمران به شما دستور داد، زنا نكنید؛ اما من به شما سفارش مى كنم، فكر زنا را هم نكنید؛ زیرا كسى كه به زنا بیندیشد، مانند كسى است كه در اتاق زیبا و رنگ آمیزى شدهاى، آتش روشن كند. در این صورت، هر چند ممكن است خانه در آتش نسوزد؛ لكن دست كم دود، آن را سیاه و خراب مى كند». (3)
در هر صورت، فکر گناه، گناه نیست تا وقتی که انسان خود را به گناه آلوده نکند، حتی اگر مقدمات آن را فراهم کرده باشد، گناهی در نامه او ثبت نمیشود.
اما فکر و اندیشه گناه، پاکی و صفای قلب را از بین می برد. انسان را به ارتکاب آن وا می دارد.هیچ یک از امیال درونی و تکوینی مثبت و منفی از جمله میل به گناه را نمیتوان از بین برد. آن چه که از دست انسان بر میآید جلوگیری از طغیان و کنترل آن است. بدین منظور فرد باید به درجهای از«معرفت و بینش و ایمان » برسد که آثار وضعی و عملی افعال از جمله گناه را بشناسد. در این زمینه مطالعه کتاب های استاد شهید مطهری بهترین گزینه برای افزایش ایمان و معرفت است. البته اگر به صورت منظم و با برنامه ریزی مطالعاتی همراه باشد، موثر و مفید است.
امام علی علیه السلام فرمود: ای بندگان خدا! بدانید که... گفتگو و اختلاط مردان با زنان نامحرم سبب نزول بلا و بدبختی خواهد شد، و دل ها را منحرف می سازد، و پیوسته به زنان چشم دوختن نور چشم دل را خاموش می گرداند، و همچنین با گوشه چشم به نامحرم نگاه کردن از حیله و دام های شیطان است
بعد از این، برای افزایش ایمان و تحکیم پایه های آن افزون بر بالا بردن معرفت و شناخت، اموری باید رعایت شود. از جمله:
باور قلبی به این که خداوند همواره ناظر و حاضر است(4)، به یاد مرگ و آخرت بودن(5)، باور این که واجبات دینی برای کمال و ترقی و جهت رسیدن به نعمت های بی پایان خدا مقرر شده و محرّمات به خاطر نجات از بدبختی ممنوع گردیده است، پرهیز از مجالست و همنشینی با اهل دنیا (6) و دور از معنویت، محاسبه نفس، بهرهگیری از قرآن كریم و انس با آن، بهرهگیری از ائمه هدی (علیهم السلام) و توسل به آنها و .... بدیهی است که برای تقویت ایمانتان باید این امور را در خود تقویت نمایید.
خالی کردن ذهن از مسائل شهوانی در کنار انجام کارهای خیر و خداپسندانه، ما را در جبران گذشته کمک می کند. قرآن می فرماید: «إِنَّ الْحَسَناتِ یذْهِبْنَ السَّیئات» (7) البته حسنات و نیكوكاری ها، سیئات و بدكاری ها را نابود مىسازد.
درمان اذهان زناکار
فکر و ذهنی که آلوده به فکرهای گناه آلود است را باید از آنچه مایه خیال و پردازش صحنه های جنسی پاک و تصفیه کرد، اسلام برای پاكدامنی پیروان خویش حتی نگاه ریبه و شنیدن سخنان نامحرم را نیز اگر از روی غرض باشد، ممنوع كرده است . این خود هشداری بجا و حساب شده است كه تماس نامشروع با نامحرمان را کنترل و محافظت می کند. البته رویارویی جدّی و ضروری و بدون هیچ گونه غرض، آن هم با حجاب كامل اسلامی و با رعایت ادب و سایر مسایل اخلاقی اشكالی ندارد.
حضرت على(علیه السلام) فرمود:«من كثر فكره فى المعاصى دعته إلیها؛ كسى كه در مورد گناهان زیاد فكر كند، گناهان او را به سوى خود مى كشند»
پیامبر اكرم ـ صلی الله علیه و آله ـ فرمود : در مورد رابطه نامشروع برای هر عضوی از آدمی سهمی از زنا است؛ زنای چشم، نگاه كردن، زنای زبان، سخن گفتن و زنای گوش ها، شنیدن حرام است. لِكُلِ عُضْوٍ مِنِ ابْنِ ادَمَ حَظّاً مِنَ الزِّنا فَالْعَینُ زِناهُ النَّظَرُ وَ لِّسانُ زِناهُ الْكَلامُ وَالأُذُنان زِناهُما السَّمْعُ (8)
همچنین درباره شوخی كردن با نامحرم فرمود : هر كسی با زن نامحرمی شوخی كند برای هر كلمه ای كه با او در دنیا سخن گفته، هزار سال در جهنم زندانی می شود. مَنْ فاكَهَ بِامْرَأَةٍ لا یَمْلِكُها حُبِسَ بِكُلِّ كَلِمَةٍ كَلَّمَها فِی الدُّنیا اَلْفَ عامٍ فِی النّارِ... (9)
حضرت علی ـ علیه السلام ـ به نقل از انجیل می فرماید: «در تورات نوشته شده زنا نكن ، ولی من می گویم اگر حتی با نظر شهوت آلود به كسی نگاه كنی همان وقت در دلت با او زنا كرده ای.(10) و نیز می فرماید: «نابینا بودن بهتر از نگاه های نامشروع است » پس فاصله بین نگاه و گناه اندک است.
امام علی علیه السلام فرمود : ای بندگان خدا! بدانید که... گفتگو و اختلاط مردان با زنان نامحرم سبب نزول بلا و بدبختی خواهد شد، و دل ها را منحرف می سازد، و پیوسته به زنان چشم دوختن نور چشم دل را خاموش می گرداند، و همچنین با گوشه چشم به نامحرم نگاه کردن از حیله و دام های شیطان است.(11)
(منظور از با گوشه چشم آن است که شیطان ملعون گاهی انسان را وسوسه می کند و می گوید: یک لحظه به این زن بنگر و فوری چشمت را برگردان! که همین کار باعث نگاه های بعدی و مقدمه گناهان بزرگ خواهد شد.)
پینوشتها :
1. تمیمى آمدى، عبدالواحدبن محمد، تصنیف غررالحكم و دررالكلم، دفتر تبلیغات قم؛ 1366 ش، ج5 ، ص321.
2. همان، ج 3، ص 451.
3. مجلسی، محمد باقر، بحار الانوار، ناشر موسسه الوفاء، ج 14، ص331، باب34، بیروت 1404ه ق.
4. علق آیه14.
5. زلزال آیه 7 و 8 .
6. نجم آیه 29.
7. تحریم آیه 8.
8- مستدرک الوسائل، ج 14، ص 269.
9- ثواب الاعمال، ص 334.
10- ا نجیل متی ، 5 / 27 / 28
11ـ بحارالانوار ج 74 ص 291
فرآوری: محمدی
بخش اخلاق و عرفان اسلامی تبیان
منابع:
مرکز ملی پاسخگویی به سۆالات دینی
سایت پرسمان
کتاب پاسخگویی به پرسش های جوانان
|
|
|