تبخال ناحیه تناسلی
عفونت اعضاء تناسلى و نواحى مقعد با ویروس تبخال ساده یکى از شایعترین علل بیمارىهاى مقاربتى در کشورهاى توسعه یافته است. علائم ۴ تا ۷ روز بعد از تماس جنسى شروع مىشود که ابتدا بهصورت سوزش موضعى است. مدت کوتاهى بعد از آن تاولهاى کوچک پر از مایعى بروز مىکنند که پاره زخمى مىشوند. این زخمها دردناک هستند و پوست ختنهگاه، نوک و جسم آلت در مردان و لبهاى فرج، کلیتوریس، مهبل، و دهانه رحم در زنان ظاهر مىشوند. در مردان و زنانى که راست رودهٔ آنها نیز در معرض تماس جنسى است، تاولها ممکن است در راست روده و حوالى مقعد بروز کنند.
تاولها ۳ تا ۵ روز باقى مىمانند و بعد از آن رویه مىبندند و طى ۱۰ روز با گذاشتن اثر زخم یا بدون آن ناپدید مىشوند. هنگام عفونت، غدد لنفاوى کشالهٔ ران ممکن است متورم و دردناک شوند. علائم عمومى مثل تب و کوفتگى ممکن است با این عفونت همراه باشند. بعد از بهبودى ویروس در عقدههاى عصبى ناحیه مخفى مىشود و از آنجا ممکن است ظاهر شود و در فواصل زمانى مختلف پوست را دوباره عفونى کند. حملات عود بیمارى ممکن است توسط تب بالا، بیماری، آفتاب سوختگی، یا فشارهاى روحى برانگیخته شوند. این موارد عود ظرف ۷ تا ۹ روز برطرف مىشوند و معمولاً شدت آنها کمتر از بیمارى اولیه است.
عوارض
عوارض عفونتهاى ویروس تبخال ساده (دهانى و تناسلی) عبارتند از:
مننژیت (التهاب پردهٔ مغز) و درگیرى اعصاب محیطى (شامل یبوست، ناتوانى در دفع ادرار، و ناتوانى جنسى در مردان). اطفال، سالخوردگان، و افراد مبتلا به نقص ایمنى (افرادى که بهمدت طولانى از استروئیدها استفاده کردهاند؛ مبتلایان به ایدز؛ و غیره) بهویژه آسیبپذیر هستند. زنان حاملهٔ مبتلا به تبخال تناسلى فعال ممکن است براى جلوگیرى از عفونت نوزدان آنها با بیمارىهاى متنوع و شدید و پیشگیرى از عقبماندگى ذهنى آنها، نیاز به سزارین داشته باشند. بیماران مبتلا به التهاب پوستى حساسیتى ممکن است به شکل مهلکى از عفونت ویروس تبخال ساده (اگزماهرپتیکوم) مبتلا شوند.
درمان
در حال حاضر درمانى براى تبخال تناسلى وجود ندارد. براى درد ناشى از تبخال مسکنهائى مثل آسپیرین و استامینوفن مناسب هستند. کمپرس با سرم نمکى (یک قاشق چایخورى نمک در یک لیوان آل) تسکیندهنده اسست و به پاکیزه نگه داشن تاولها کمک مىکند. پزشک داروى آسیکلوویر را بهصورت موضعى یا خوراکى تجویز خواهد کرد. این دارو در کاهش شدت علائم در عفونتهاى اولیه و ثانویه مؤثر است و وقتى براى پیشگیرى مصرف شوود میزان عود را کاهش مىدهد. با وجود این حتى اگر این دارو در آغاز عفونتهاى اولیه مصرف شود، از عود بیمارى جلوگیرى نمىکند.
درمان با ویتامین، مواد معدنى و داروهاى رنگی، نوردرمانى و رژیمهاى خاص غذائی، همگى در درمان عفونتهاى ویروس تبخال بىتأثیر هستند. باید به خاطر داشت که تبخال دهانى مىتواند به اعضاء تناسلى سرایت کند و باعث تبخال ناسلى شود (براى توضیح زخمهاى دهانى ناشى از ویروس تبخال به مبحث این بیمارى مراجعه کنید). بنابراین باید هنگام عفونتهاى فعال دهانى از تماس دهانى تناسلى اکیداً خوددارى کرد. هنگام عفونتهاى فعال تناسلی، باید با استفاده از کاندوم از اعضاء تناسلى محافظت کرد.
منبع پایگاه اینترنتی آفتاب
لینک : aftab.ir