تغذیه زنان باردار چگونه باید باشد؟
تغذیه زنان باردار بسیار مهم و قابل توجه است؛ زیرا که زنان باردار در این دوران میبایست از سلامت کامل جسمانی برخوردار باشند. از این رو به زنان باردار توصیه میشود که دوران بارداری خود را زیر نظر پزشک تغذیه بگذرانند. میزان نیاز زنان باردار به مواد مغزی در دوران بارداری دو چندان میشود. عدهای بر این باورند که در دوران بارداری، زن حامله بایست به اندازۀ دو نفر غذا بخورد اما درست آن است که زن حامله در این دوران تغذیه صحیح را پیش بگیرد و بر اساس هرم غذایی، رژیم غذایی خاصی داشته باشد. زنان باردار در این دوران میتوانند برای رشد بهتر جنین خود از ریز مغزها که حاوی انواع ویتامینها و مواد معدنی هستند و همچنین از درشت مغزها که منبع کامل پروتئینها، کربوهیدرات و چربی هستند استفاده کنند و انرژی مورد نیاز بدن خود را به طور کامل تأمین کنند.
وعدههای غذایی مورد نیاز زنان باردار
وعدههای غذایی مورد نیاز زنان باردار، میبایست متنوع باشد؛ زیرا زنان باردار در دوران حاملگی خود به مواد مغذی فراوانی نیاز دارند که با خوردن بیش از حد، تأمین نمیشود. این مواد تنها از راه انتخاب صحیح وعدههای غذایی امکانپذیر است. هر کدام از مواد غذایی، نیاز خاص بدن را تأمین میکند. برای نمونه: غلات منبع دریافت انرژی لازم برای بدن است. کربوهیدرات از آنجا که انرژی بدن را تأمین میکند و به سرعت شکسته میشود؛ نیاز است که در مصرف آن زیاده روی نشود زیرا که در صورت نداشتن فعالیت کافی، فرد دچار اضافه وزن میشود. یکی دیگر از منابع تغذیهای بسیار مهم برای زنان باردار، میوهها و سبزیجات است زیرا آنها سرشار از آنتی اکسیدانهای طبیعی برای بدن هستند. علاوه بر آن به دلیل آنکه برخی از زنان در دوران بارداری خود دچار یبوست میشوند استفاده از سبزیجات البته در حد اعتدال به ایشان توصیه میشود. گوشت و آجیل و شیر و... پروتئین و کلسیم مورد نیاز را برای بدن تأمین میکنند. زنان باردار نباید تنها به خوردن یک گروه خاص از مواد غذایی بپردازند زیرا که یک فرد الاخصوص مادران میبایست در رژیم خود اعتدال و میانه روی را رعایت کنند.
در دوران بارداری چه چیز را به چه مقدار بخوریم؟
بهترین توصیه که به زنان باردار میشود کرد؛ آن است که در دوران بارداری خود علاوه بر اعتدال در مصرف خوراکیها؛ از مصرف خوراکیهای مضر چون نوشابه و فست فودها بپرهیزند و به جای آن، خلاقیت در پخت غذاها و آمادهسازی آن را در پیش بگیرند. و در کنار مصرف درست غذا و خوراکیها از فعالیت بدنی خوبی در صورت نداشتن هرگونه معافیت برخوردا باشند. یکی از مسائلی که امروزه، زنان باردار به آن دقت نکرده و از آن به طور سطحی عبور میکنند؛ استفاده نکردن از مواد غذایی اورگانیک و یا کاملاً طبیعی است. از طرف دیگر افزایش مصرف مواد غذایی تراریخته نیز، سبب پیش آمد مشکلاتی خواهد شد که در طولانی مدت مشخص میشود.
مصرف مواد غذایی حاوی پروتئین
تغذیه زنان باردار باید به حد کافی حاوی وپروتئین باشد؛ زیرا که پروتئین برای رشد جنین بسیار ضروری و حائز اهمیت است. پروتئین علاوه بر آن که برای رشد جنین مؤثر است سبب رشد سینه و به بافت رحم که در نگهداری جنین به شدت مورد اهمیت است کمک میکند. برخی از مادران در طول دوران بارداری خود با معضل کم خونی مواجه هستند و در صورت مصرف پروتئینها و مکملهای غذایی میتوانند آن را کنترل کنند. توصیه میشه در هر وعده غذایی خود یا صبح و ظهر و شب از پروتئین استفاده کنید.
بیشتر بخوانید: غذاهایی که باید در دوران بارداری خورده شود
مصرف غذاهای دارای کلسیم
مصرف غذاهای دارای کلسیم برای زنان باردار بسیار مهم است زیرا که به وسیلۀ این غذاها، کلسیم مورد نیاز جنین برای تشکیل استخوانها و ماهیچههای او تأمین میشود. مادران، کلسیم را که معمولاً در خوراکیها وجود دارد باید در سه وعده غذایی خود بگنجانند. مواد حاوی کلسیم از جمله: شیر، ماست، کره، پنیر، کلم است. لازم به ذکر است که برای جذب کامل کلسیم در بدن میبایست از ویتامین D استفاده کنید.
مصرف غذاهای حاوی اسید فولیک و آهن
مصرف اسید فولیک تأثیر بسزا و مستقیمی بر روی ستون فقرات جنین میگذارد و کمبود یا نبود آن آسیب جدی را برای کودک بوجود میآورد. از این رو توصیه اکثر پزشکان به زنان باردار مصرف اسیدفولیک زیر نظر پزشک زنان و زایمان در صورت نیاز است. البته این نوع اسید در مواد غذاهایی مانند: آجیل، جگر، لوبیا، تخم مرغ و... است. آهن از دیگر مواد مورد نیاز برای تولید گلوبولهای قرمز خون در جنین است. کمک به تأمین گلوبولهای قرمز بیشتر از هفتۀ بیستم برای جنین لازم و ضروری است. در این دوران میزان آهن باید به قدری باشد که نیاز مادر هم تأمین شود زیرا در صورت عدم رسیدگی درست به تغذیه، مادر دچار بیماری و کم خونی خواهد شد. آهن را میتوان در مواد غذایی مانند: گوشت، تخم مرغ، مرکبات، نان و ... یافت و مصرف کرد. البته مواد دیگری همچون یُد، فیبرو روی نیز برای رشد جنین مهم است و باید آن را در رژیم غذایی خود جای دهید.
ویار در دوران بارداری
قطعاً نام ویار که در دوران بارداری رخ میدهد به گوشتان خورده است. برخی از زنان باردار در طول دوران حاملگی خود مخصوصاً سه ماه ابتدایی این دوران از برخی غذاها متنفرند. به حدی که حتی استشمام بوی آن غذا آنان را دچار حالت تهوع میکند و امکان دارد که به برخی از خوراکیها علاقهی بیش از اندازه داشته باشند. خانمهای باردار معمولاً غذاهای تند، شور، شکلات و... را در طی دوران بارداری خود هوس کرده و آن را با ولع زیادی میخورند. البته هنوز دلیل علمی کافی برای اشتیاق و یا نفرت شدید زنان باردار در دوران بارداری مشخص نشده است.
چند نکته مهم درباره تغذیه در بارداری
در دوران بارداری میزان آب کافی بنوشید. از مصرف بیش از حد خوراکیها بپرهیزید. خواب کافی داشته باشید. ورزش و نرمش با اجازۀ پزشک انجام دهید. از خوردن تنقلات و غذاهای مضر بپرهیزید. آرامش خود ر حفظ کنید. سخن پایانی با توجه به آنچه که گفته شد؛ تغذیه از جمله مواردی است که در دوران بارداری بر روند رشد جنین و سلامت مادر تأثیرگذار است. مادران لازم است که طی این دوران تحت نظر پزشک علاوه بر خوردن انواع خوراکیهای حاوی فیبر، پروتئین و آنتی اکسیدان به مصرف مکملها نیز بپردازند.
بیشتر بخوانید: پرسش و پاسخ بارداری